BLOG FARAH HAIRUDDIN

Tuesday, 4 January 2011

Contest Mari Sihat Bersama GloxiniaFh!! (^_^)v

ramai-ramai lah join contest ni.hadiah dia sgtlah menarik.siyes x tipu!!!kalau nk join,sila klik banner di bwh.



salam 1Malaysia~

demi mengotakan janji kepada skandal blog ku.hehehe.akan ku join contest ni~

tajuk:say no to ketumbit!!!

masalah kesihatan dahulu,kini dan selamanya yang ako0 hadapi adalah ketumbit.ini salah satu dari masalah gak kn?huhu...
korg tau ke ketumbit tu apa??
ermmmm..ketumbit ni adalah sejenis pnykit yg hinggap di mata sama ada atas,bawah,tepi,dalam.hahahaha.hinggap?apa-apa je lah.untuk info,bek lah korg google k.

nak kata ako0 ni kuat skodeng tu xde lah sangat.tp kan...ketumbit yang comel ni akan dtg kat ako0.paling kurang pon 3 bulan sekali.Oh Mai Gott!xlarat wooo kalau kena ni.bayangkan lah.kalau tunduk je trus rse mata nak tersembul menyembul keluar.especially tym sujud dan rukuk semasa menyerahkan diri kepada tuhan.tym tu mmg rse nak menanges lah.serius ako0 x tipu.
selain tu kan,sekali kena ketumbit ni,korg akan rse yg korg mmg xllayak kuar dari rumah menemui manusia normal yang lain...cuba bayangkan,mata korang ade seketul bendasing yang mmg ketara lah nmpknye.dan dan gak mata korg akan menyepet seperti apek. ala-ala khairul fahmi tu la.tp dia len.2 2 belah sepet.ni sebelah je...hahaha.mmg memalukan sgt2 lah.

antara faktor-faktor ako0 dapat ketumbit ni adalah berpunca dari darah kotor dalam badan.yang ni jadi kalau ako0 lmbt datang moon~hehehe.selain itu,ia terjadi apabila ako0 memakai alat kosmetik terutama bahagian mata yang murahan atau yang beli kat pasar malam.hahaha.maklumlah miskin,tp nk gak gatal2 try pakai.amek ko!kne ketumbit seketul!

ada suatu hari tu ako0 pergi la klinik kt Bangsar.bangsar ok...take note kat Bangsar yang gila nk mampus mahalnye...cisss...tertipu ako0.doctor ckp 2minit kena rm 40.xcampur ubat lg tuh.damn it la..huhu...nak taw apa kata doktor tu,dia kata ketumbit ni ekceli xde sebab spesifik pon.dia dtg dan pergi begitu sahaja.kecewa ako0.ingt kn dia nk bagi tips ape2.huhu.

ermmm..dengan ijin Allah melalui antibiotik dan ubat krim yang doktor bg tu,alhamdulillah ketumbit dapat dihilangkan.maksudnya lebih cepat lah.dalam 1 hari je lepas ltk ubat tu.kalau x letak ubat,mahu 3-4 hari die menempek kt mata ako0.sadis betol.huhu.

cara untuk atasi masalah ni??
ermmm...xde ape sgt yg ako0 buat.tapi selalu amalkan tips basuh and cuci mata malam2.kalau rajin lebih,cuci ngn air suam.huhu.selain tu ako0 avoid utk pakai apa2 kt mata.nak2 make up murahan.huhu.ngada betul mata ako0 ni.sensitif sgt...hahahaha.duit takde,tayah make up.tu prinsip ako0.jangan kan nak share ngn org,kalau pakai sorg pon merana mata ako0 ni.dlu try celak je pon.trus lah mata berketumbit.

walaubagaimanapun,masalah ini masih berlanjutan sampai sekarang.tp dah x sekerap sebelum ako0 mkn antibiotik and letak krim tu.huhu.so,sampai skrg,ako0 still xdpt lari dr masalah kesihatan ako0 ni.sedih kn?yg latest ako0 kne tym nak raya aritu...huhu.sabar je lah.terpksa raya pakai shades.nmpk stylo.tp sbnrnye nk kaver mata.hahahhaha.

inilah keadaan sbnr mata ako0 ble kene ketumbit.ni bawah mata.

untuk keterangan lanjut,sila klik blog link yang ini...wahhh!!!ketumbit~


oklah..panjang sgt dah membebel ni.hehehe..ermmm...sai,ako0 dah siapkan contest ko!yeaaahhhh!!!hehehe...mntk2 dpt hadiah best2...





1 comment:

GloxiniaFh said...

ahaha~ rahh~ mmg terbaekk la rahh~
ko ngn aku mmg bleh gang la. aku pun salu gle kne ketumbit. geram tol.. haha~ de can besa ko nk mnang ni~ wakaka!